Συνέντευξη του υπ.Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στην εφημερίδα «Kontra News»

Συνέντευξη του υπ.Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στην εφημερίδα «Kontra News»

«Αν η ηγεσία της Κεντροαριστεράς απορρίψει τις πολιτικές λιτότητας, εδώ είμαστε να συζητήσουμε»

 

Μήνυμα στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς με αφορμή τις σημερινές εκλογές στέλνει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, τονίζοντας πως αν « καταλάβουν ότι κέντρο και κεντροαριστερά δεν μπορεί σε εποχές παγκόσμιας λιτότητας, να έχουν σαν στόχο την αριστερά, εδώ είμαστε να συζητήσουμε».

Ο κ. Φλαμπουράρης μιλά εφ’ όλης της ύλης στην Κυριακάτικη kontranews. Για το Ελληνικό, υπενθυμίζει ότι στη συμφωνία με τη Lamda «υπάρχουν δεσμεύσεις και για τις δύο πλευρές. Ό,τι έχουμε συμφωνήσει θα γίνει». Ξεκαθαρίζει ότι ο σχεδιασμός για εκλογές το 2019 δεν ανατρέπεται, ενώ εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη ΝΔ αναφέρει ενοχλείται επειδή «προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τις πιέσεις του κόσμου».

 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Για το κοινωνικό μέρισμα κάποιοι λένε πως πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από άγρια φορολόγησή τους και που τώρα τους επιστέφονται ως ψίχουλα. Τι απαντάτε σ’ αυτό τον κόσμο κ. υπουργέ;

Η άποψη αυτή διατυπώνεται και ενορχηστρώνεται, κατά μείζονα λόγο, από την Ν.Δ. Η οποία συνέτρεξε στην πτώχευση της χώρας αλλά και στη συνέχεια συνέτρεξε σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Η φορολόγηση, όντως επαχθής για μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ήταν αναγκαστική για την τήρηση των δεσμεύσεών της χώρας προς τους δανειστές. Προφανώς, η ΝΔ δεν μπορεί να μας εγκαλέσει επειδή τηρήσαμε τις δεσμεύσεις και έτσι μας εγκαλεί επειδή «ήπιαμε το πικρό ποτήρι» μεν, τα καταφέρνουμε όμως, ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και μάλιστα υπέρ των πιο αδυνάτων. Δεν είπαμε ποτέ ότι χαρίζουμε, είπαμε ότι διορθώνουμε αδικίες. Αυτό, λοιπόν, την ενοχλεί, ότι, δηλαδή, σε κάθε ευκαιρία και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τις πιέσεις του κόσμου. ΄Οσο για τους απλούς πολίτες, είναι πάγια η θέση μου ότι οφείλουν να αντιδρούν και να διαμαρτύρονται, αρκεί να μην ξεχνούν ποιος μας έφερε σ’αυτήν την δεινή θέση και να μην αναζητούν προστάτες σ’εκείνους που ποτέ δεν τους νοιάστηκαν.

Η επιτροπεία τελειώνει τον Αύγουστο του 2018, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός; γιατί κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν άλλη άποψη. Και επιμένουν ότι απλώς θα λήξει η δανειακή σύμβαση…

Όχι μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται, ότι μια χώρα χρεωμένη και υποκείμενη στους αυστηρούς όρους των δανειστών τηςδεν μπορεί να δρα σε καθεστώς απόλυτης ελευθερίας. Βεβαίως, η χώρα θα έχει κάποιες δεσμεύσεις και μετά τον Αύγουστο του 2018. Αλλά άλλο δεσμεύσεις, άλλο η σημερινή ασφυκτική επιτροπεία, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών σε κάθε τομέα άσκησης πολιτικής. Με τη λήξη του προγράμματος, λοιπόν, θα ανακτηθεί σημαντικό μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελληνική Δημοκρατία, μετά πολλά χρόνια, να καθορίσει τα του οίκου της, όπως νομίζει.

Αν δεν μας δώσουν λύση για το χρέος, δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα του 2019-2020. Η θέση αυτή ισχύει ακόμα;

Προφανώς ισχύει.

Για το θέμα των πλειστηριασμών, τι θα πράξετε;

Θα αναζητήσουμε και θα εφαρμόσουμε εκείνη την πολιτική που δεν θα διακινδυνεύει ζωτικά αγαθά της ζωής των πολιτών ενώ ταυτοχρόνως θα διασφαλίζει τις διαδικασίες εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, ώστε να μην μπούμε σε νέες περιπέτειες ανεκαφαλαιοποιήσεων και άλλων τέτοιων μέτρων. Δυστυχώς, η θέση των τραπεζών είναι στον καπιταλισμό κυρίαρχη.

Με την επένδυση στο Ελληνικό που βρισκόμαστε κ. υπουργέ; Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα; γιατί πολύ πρόσφατα είδαμε τη Lamda να ρίχνει προειδοποιητικές βολές…

Η επένδυση προχωρά κανονικά και στους προβλεπόμενους χρόνους. Τηρούμε τις συμβατικές μας δεσμεύσεις και έχουμε κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια να άρουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, ελλείψεις και παραλείψεις. Και, βεβαίως, πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για την προστασία των αγαθών, που πρέπει να προστατευτούν, όπως είναι το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά. ΄Οσο για την LAMDA, η πρακτική της είναι ως ένα σημείο κατανοητή, μιας και όλοι γνωρίζουμε, ότι στην Ελλάδα οι επιχειρηματικές ταχύτητες – συνήθως γοργές- δεν συμβαδίζουν με τις θεσμικές ταχύτητες που εμπεριέχουν διαδικασίες, ουσιαστικές αλλά και τυπικές,   άρα και καθυστερήσεις. Δεν πρέπει να ανησυχεί η LAMDA. Βεβαίως είναι δικαίωμά της να δίνει τις ερμηνείες της στα πράγματα αλλά, με την ευκαιρία, θα της έλεγα να αποφεύγει την καταστροφολογία και την έμμεση πολιτικολογία. Θέλω να επισημάνω ότι σ’ αυτή τη συμφωνία υπάρχουν δεσμεύσεις και για τις δύο πλευρές. Ό,τι έχουμε συμφωνήσει θα γίνει. Τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο.

Ο ΣΕΒ πάντως σας κατηγορεί είτε για αδυναμία διαχείρισης, είτε για δικής σας απροθυμία. Τι απαντάτε;

Η πραγματικότητα έχει ήδη αποδείξει, ότι στο μυαλό κάποιων θεσμικών συνομιλητών της κυβέρνησής μας διατηρείται αναλλοίωτη μια κεντρική «αγκύλωση», που δεν είναι άλλη από την ανάγκη να κατηγορούν την κυβέρνησή μας για «αγκυλώσεις» επειδή είναι αριστερή. Η πολιτική μας είναι φιλικότατη προς την υγιή επιχειρηματικότητα που εξασφαλίζει θέσεις εργασίας με ασφάλιση, αξιοπρεπές μεροκάματο και πλήρες ωράριοκαι αντίθετη στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και, βεβαίως, απέναντι στην αυθαίρετη επιχειρηματικότητα. Το αποδεικνύουμε καθημερινά, χωρίς, προφανώς, να ισχυρίζομαι ότι λειτουργούμε σε ιδανικές συνθήκες.

Την «μάχη» της καθημερινότητας την κερδίζετε;

Η μάχη είναι καθημερινή και αυτό είναι το βασικό κέρδος. Η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την προσπάθεια ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, έχει εντείνει τις προσπάθειες βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Τα υπουργεία στον τομέα αρμόδιότητά τους προχωρούν στην υλοποίηση της πολιτικής μας και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη σημαντική μείωση των εκκρεμών αιτήσεων για συνταξιοδότηση, την εμφανή μείωση της ανεργίας, τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών στο σύστημα υγείας, την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και πολλά άλλα. Είναι αυτά αρκετά; Φυσικά και όχι, υπολείπονται πολλά περισσότερα να γίνουν ακόμα κι εμείς με ένα ακόμα εργαλείο, την «ομάδα για την Καθημερινότητα» προσπαθούμε να λαμβάνουμε αδιαμεσολάβητα από τους πολίτες υποδείξεις, επισημάνσεις, προτάσεις και να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε και να επιλύουμε, όσα γίνεται.

Δημιουργούνται θέματα για την κυβέρνηση από χειρισμούς του υπουργού Άμυνας τους οποίους καταγγέλλει η αντιπολίτευση;

Η σκανδαλολογία είναι το αγαπημένο άθλημα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, η απουσία οιασδήποτε πολιτικής πρότασης, εκτός από την απόλυτη προσήλωση στις αρχές του νεοφιλελευθερισμού, διογκώνει το φαινόμενο, σε σημείο που να μην διστάζουν να δημιουργούν ακόμη και θέματα διπλωματικά ή αμυντικά. Θα τους ανακαλούσα στην δέουσα σοβαρότητα.

Η ΝΔ λέει ότι συνομιλείτε με συλλογικότητες και ότι η χώρα είναι έκθετη…

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο και εντελώς φθαρμένο επιχείρημα, που υπονοεί, ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπει την τρομοκρατία και τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Η αιτίαση αναβίωσε με την άδεια Κουφοντίνα, στο γνωστό, βεβαίως, μοτίβο της «ανομίας», που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ως επιτυχή άξονα της αντιπολίτευσής του. Δεν νομίζω, ότι υπάρχει εχέφρων και καλόπιστος άνθρωπος, που να συμμερίζεται αυτές τις απόψεις. Θα ήταν καλύτερο, η ΝΔ να λειτουργήσει αυτοκριτικά τόσο ως προς την στρατηγική ανομία του «λευκού κολάρου» όσο και ως προς την συστηματική ανατροφοδότηση των φοβικών σεναρίων, που οδηγούν σε φασιστικές και ρατσιστικές συμπεριφορές. Οφείλει να συμβάλλει στο κλίμα νομιμότητας, ασφάλειας και ομαλότητας που έχει κατακτηθεί , να αποδεχτεί τους δημοκρατικούς κανόνες και να μην αναζητά φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν. Οι λύσεις, ιδίως σε συνθήκες λιτότητας και πίεσης των ανθρώπων, προκύπτουν από την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, την τήρηση των νόμων, την πρόληψη της εγκληματικότητας και την πάταξη της ανομίας κάθε είδους. Η ΝΔ ουδέποτε αντιμετώπισε το ζήτημα ουσιαστικά, δεν φαίνεται να το επιθυμεί, αντιθέτως η μοναδική της πρόταση είναι η καταστολή και πάντοτε επιλεκτικά ως προς αυτούς που πρέπει να την υποστούν.

Αποκλείεται ότι το2018 θα είναι εκλογικό έτος;

Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019 και δεν διαφαίνεται κάτι που να ανατρέψει αυτόν τον σχεδιασμό.

Συνεργασία με το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, του οποίου ο επικεφαλής εκλέγεται σήμερα, θα σας ενδιέφερε; θα ρίχνατε γέφυρες;

Τι θα μπορούσε κανείς να περιμένει από ένα χώρο, που σχεδόν ομολογεί ότι επιχειρεί να συγκροτηθεί για να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη και να ρίξει την κυβέρνησή μας; Δηλαδή, ένας χώρος που αποδέχεται την οριστική απομάκρυνσή του από κάθε έννοια κοινωνικού κράτους; Με εντυπωσίασε το καλωσόρισμα του κ. Μάνου και του κ.Ψωμιάδη στην διαδικασία. Επίσης, ο καταποντισμός των ελάχιστων υποψηφίων, που δήλωσαν ότι δεν θα πάνε με την ΝΔ. Κρίμα. Ας ελπίσουμε, ότι έχει μείνει μία κλωστή – κάποιοι απ’ αυτούς είχαν παππούδες και γονείς αγωνιστές. Αν αυτή η “πολιτική” της πλειοψηφίας της ηγεσίας ανατραπεί και καταλάβουν ότι κέντρο και κεντροαριστερά δεν μπορεί σε εποχές παγκόσμιας λιτότητας, να έχουν σαν στόχο την αριστερά, εδώ είμαστε να συζητήσουμε.

Σε ποιες κινήσεις προχωράει η κυβέρνηση για να μην ξαναδούμε ανάλογες εικόνες με αυτές στη Δ. Αττική;

Το μοντέλο της άναρχης και εκτός σχεδίου δόμησης, που κυριάρχησε τις προηγούμενες δεκαετίες, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές και με δεδομένη την κάλυψη ρεμάτων σε όλη την Αττική, καθιστούν επικίνδυνο, το Δημόσιο χώρο, με συνεχής καταστροφές και απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η ευθύνη της πολιτείας, όλων των βαθμίδων της διοίκησης, είναι καθοριστική. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και χρηματοδότηση για τη σταδιακή αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Η αρχή θα γίνει από τη δική μας Κυβέρνηση, τη μόνη που μπορεί και πρέπει. Άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση όλων των πληγέντων (κατοικίες, καταστήματα, περιουσίες), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πόνος και η οδύνη για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας απαλύνεται.