Αλέκος Φλαμπουράρης στην Real News: Θα υπάρξουν μόνιμα και θετικά μέτρα, όπως η 13η σύνταξη

Αλέκος Φλαμπουράρης στην Real News: Θα υπάρξουν μόνιμα και θετικά μέτρα, όπως η 13η σύνταξη

Καθώς η χώρα εμπεδώνει μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα, θα υπάρξουν και μόνιμα, θετικά για τους πολλούς, μέτρα και «προφανώς μέσα σε αυτά είναι η 13η σύνταξη», δηλώνει στη Realnews ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, προκαλώντας τη Ν.Δ., αν έχει πρόταση μόνιμων μέτρων εντός των δημοσιονομικών στόχων, να την καταθέσει δημοσίως. Παράλληλα, σε σχέση με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει, αν χρειαστεί, το κριτήριο της λοιπής περιουσίας, ενώ για την προοπτική του εγχειρήματος του μετώπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ακούει την κοινωνία» και αυτό το πλεονέκτημα θα υπαγορεύσει της εξελίξεις.

 

– Πώς απαντάτε στην κριτική ότι τα θετικά μέτρα που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός είναι επιδοματικού και προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά και στο ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πολλαπλάσια από τους πολίτες μέσω της φορολογίας;

Τα σοβαρά ερωτήματα επί της αρχής είναι τα εξής: Eίναι θετικά τα μέτρα ή όχι; Επιστρέφουν στον πολίτη ένα μέρος του δημοσιονομικού πλεονάσματος ή όχι; Είναι παραγωγικά ή όχι; Είναι προωθητικά της ανάπτυξης ή όχι; Εντέλει, είναι υπέρ των πολλών ή όχι; Αυτή είναι η συζήτηση και όχι η δήθεν συζήτηση για τον χαρακτήρα τους.

Αν η αντιπολίτευση έχει πρόταση θεσμοποιημένων μόνιμων μέτρων εντός των δημοσιονομικών στόχων, να την καταθέσει δημοσίως. Αλλά πώς να το κάνει, αφού το πρόγραμμά της είναι πρόγραμμα βαθύτερης λιτότητας. Αντί να ζητάει αυξήσεις μισθών, ευαγγελίζεται την κατάργηση του οκτάωρου. Αντί να ζητάει αύξηση των συντάξεων, ευαγγελίζεται την ιδιωτική ασφάλιση. Για να κρύψει, λοιπόν, την αντιλαϊκή της πολιτική η Ν.Δ., για να μην παραδεχθεί ότι τα μέτρα είναι θετικά, επιχειρεί να πει πως είναι πρόσκαιρα και «πονηρά». Ομως, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την πολιτική που υποσχεθήκαμε το 2015, ότι δηλαδή πρώτα θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και, αφού τα καταφέρουμε, θα προβούμε σταδιακά και μεθοδικά σε επανορθωτικά μέτρα. Και αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε έτσι, διότι οι αποδέκτες -ο ελληνικός λαός- γνωρίζουν την αλήθεια.

 

– Θα προχωρήσετε ακόμη κι αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών; Η 13η σύνταξη είναι στα υπό εξέταση μέτρα;

Σας απάντησα ήδη. Μεθοδικά, σταδιακά και στοχευμένα, θα λαμβάνουμε επανορθωτικά και αναπτυξιακά μέτρα εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων. Καθώς η χώρα εμπεδώνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παγιώνει τη σταθερότητα στην οικονομία της, θα υπάρξουν και μόνιμα, θετικά για τους πολλούς, μέτρα. Προφανώς μέσα σε αυτά είναι η 13η σύνταξη. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

 

– Πώς απαντάτε στην κριτική ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας αφήνει ακάλυπτη την πλειονότητα των δανειοληπτών, γεγονός που θα φέρει τσουνάμι πλειστηριασμών; Οι 120 δόσεις για ασφαλιστικά ταμεία και εφορία θα έχουν αυστηρές προϋποθέσεις;

Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ισχύει αυτό που λέτε. Από τα στοιχεία που εμείς έχουμε, το πλαίσιο διαπερνά περί τους 150.000-200.000 δανειολήπτες, εντός των οποίων -ας μην το προσπερνάμε- περιλαμβάνονται για πρώτη φορά έμποροι και ελευθεροεπαγγελματίες. Σύντομα, ο μηχανισμός θα μπει σε κίνηση. Και, εάν δούμε ότι λειτουργεί περιοριστικά για κάποιους, ας πούμε ως προς το κριτήριο λοιπής περιουσίας, που ενδέχεται να επηρεάζει την υπαγωγή, θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι δανειολήπτες έχουν πλέον ισχυρά νομικά όπλα και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν θα γίνουν. Οσο για τις 120 δόσεις, έρχονται μετά το Πάσχα και θα δείτε τις προϋποθέσεις.

 

 

– Έφτασε το Πάσχα, αλλά ακόμη δεν έχουν μπει μπουλντόζες στο ελληνικό. Τι συμβαίνει; Επίσης, τι γίνεται με τις επενδύσεις που ήθελε να πραγματοποιήσει η COSCO; Μπλόκαραν και αυτές;

 

Έχω πρόσφατα πει ότι το μόνο που μας παρεδόθη ήταν μια σύμβαση που προσδιόριζε το τίμημα πώλησης μιας περιοχής. Και επειδή όλα ήταν άλυτα και οι επενδυτές γνώριζαν τις πάμπολλες εκκρεμότητες, η εγκατάστασή τους στον χώρο εξαρτήθηκε από πολυάριθμες αιρέσεις. Τις οποίες μάλιστα ενέταξαν και στο «μνημόνιο», πράγμα που, για να είμαι ειλικρινής, με αυτά που έζησα, μας οδήγησε σε υπερενταντικές εργασίες, πρωτόγνωρες για τη δημόσια διοίκηση. Η ωρίμανση μιας επένδυσης τέτοιου μεγέθους σε ένα ακίνητο στην κυριολεξία αχαρτογράφητο, υπό την έννοια ότι δεν υπάκουε σε κανένα νομικό κανόνα, ήταν άθλος. Έπρεπε να πολεοδομηθεί εξαρχής και πλέον βρισκόμαστε στο τέλος.

Η ΚΥΑ για τις τρεις πολεοδομικές ενότητες, καθώς και ο διεθνής διαγωνισμός για την άδεια καζίνο μέχρι το τέλος Ιουνίου ολοκληρώνονται.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα στο λιμάνι του Πειραιά, σας θυμίζω πως οι υποχρεωτικές, από τη σύμβαση παραχώρησης, επενδύσεις καθώς και η πλειοψηφία των πρόσθετων επενδύσεων, που προβλέπονται στο master plan της ΟΛΠ Α.Ε., εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο των αδειοδοτήσεων.

 

– Πιστεύετε ότι ο κόσμος του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, τον οποίο καλείτε να συμβάλει στην Προοδευτική Συμμαχία, μπορεί να ανατρέψει όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή ότι η Ν.Δ. θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Η Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να είναι το επόμενο σκαλοπάτι εξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχο αυτού από τον Συνασπισμό στον ΣΥΡΙΖΑ τη δεκαετία του 2000;

Πιστεύω και προσβλέπω στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες αυτής της χώρας. Πολύ περισσότερο υπολογίζω στη δυναμική των πραγμάτων. Έχω ξαναπεί πως η Προοδευτική Συμμαχία είναι ο καθρέφτης των διεργασιών που συντελούνται στην κοινωνία, είναι προϊόν συλλογικής πολιτικής ανάγκης και όχι εκλογικό παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπ’ αυτήν την έννοια, είναι μοχλός αναδιαμόρφωσης του πολιτικού τοπίου, εάν τελικώς εκφράσει αυτά που πρέπει να εκφραστούν. Μην αναζητείτε αντιστοιχίες άλλων εποχών. Από το 2000 μέχρι σήμερα μεσολάβησαν τεκτονικές αλλαγές, η χρεοκοπία και η αριστερή κυβέρνηση. Σε αυτά τα χρόνια αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ακούει» την κοινωνία. Αυτό το πλεονέκτημα θα υπαγορεύσει και τις εξελίξεις.

 

– Πώς σχολιάζετε την παρουσία του κυρίου Βέμπερ στο Ζάππειο;
Ο εναγκαλισμός του κ. Μητσοτάκη με τον Βέμπερ είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της πολιτικής που προτείνει η Ν.Δ. Και η ομιλία του Βέμπερ είναι αντιπροσωπευτική της άκρως συντηρητικής, νεοφιλελεύθερης και φοβικής Ευρώπης. Ο κ. Βέμπερ είναι οπαδός της σιδερόφρακτης Ευρώπης, οπαδός των πολιτικών λιτότητας, πολέμιος του ευρωπαϊκού Νότου και φανατικός εχθρός της σοσιαλιστικής και της αριστερής πτέρυγας του Ευρωκοινοβουλίου. Επέδειξε μάλιστα και εντυπωσιακή εμπάθεια κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά του ελληνικού λαού συνολικά. Τόσο σφοδρή εμπάθεια μάλιστα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδεχθεί όλες τις συκοφαντικές του αναφορές στον λαό μας, αποδέχθηκε ακόμη με ικανοποίηση και τις απόψεις του για τον διάλογο με την Τουρκία. Φαίνεται ο κ. Βέμπερ να μην τα καταφέρνει, μακάρι. Αλλά αυτό που με εκπλήσσει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ή έχει όντως ασπαστεί τη συστημική ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη ρητορική ή, μπροστά στο να κυβερνήσει, αποδέχεται τυχοδιωκτικά τα πάντα. Όποια εκδοχή και να επιλέξει κανείς, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τη χώρα.